Samenwonen: wie betaalt wat ?

 

 

Heeft u plannen om te gaan samenwonen, dan gaat u waarschijnlijk ook een deel van uw geldzaken samen regelen. Woont u al samen? Dan kunt u uw afspraken met deze informatie eventueel opnieuw bekijken.

 

Wie betaalt wat?


Een huishouden heeft allerlei kosten, bijvoorbeeld de huur, de boodschappen, het lidmaatschap van een sportclub, de krant. Sommige van deze uitgaven kunt u op een of andere manier verdelen. Het is het eenvoudigst om alle inkomsten in een gezamenlijke pot te stoppen en hieruit alles te betalen. Dit gebeurt vooral wanneer een huishouden één inkomen heeft. De meeste mensen kiezen echter niet voor deze methode, zeker niet als ze net samenwonen. Ze betalen ieder een deel.

 

32 % van de stellen spaart elke maand een vast bedrag.

 

Soorten uitgaven


Er zijn drie soorten uitgaven:

*vaste lasten (bijvoorbeeld de huur en verzekeringen)

*huishoudelijke uitgaven (bijvoorbeeld boodschappen)

*reserveringsuitgaven (hiervoor zet u regelmatig geld opzij: voor meubels, apparatuur of de vakantie)

 

U hoeft niet alle kosten te verdelen, het hangt ervan af of het een uitgave persoonlijk of gezamenlijk is. Persoonlijke uitgaven betaalt u zelf. De huur, boodschappen en meubilair zijn gezamenlijke kosten: over de verdeling hiervan maakt u afspraken. Let wel op dat u beiden genoeg overhoudt voor uw persoonlijke uitgaven. Bespreek daarom eerst wat u onder gezamenlijke uitgaven verstaat.

 

De kosten verdelen


Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen. Hierop stort u beiden het afgesproken bedrag. De kosten verdelen kan op de volgende manieren:

*Naar verhouding van inkomen
Stel dat u 3/5 deel van het gezamenlijke inkomen verdient en uw partner 2/5 deel. U betaalt dan 3/5 deel van de gezamenlijke uitgaven en uw partner 2/5 deel.

*Hetzelfde bedrag overhouden
Tel beide inkomens bij elkaar op en trek het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaven hiervan af. Het bedrag dat overblijft – het vrij te besteden budget – deelt u door twee.
Kijk nu naar het inkomen van de minstverdienende partner en zet hiervan zijn of haar vrij te besteden budgetdeel apart. Het bedrag dat overblijft is de bijdrage voor de gezamenlijke uitgaven.De partner met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

*Ieder de helft
Deze manier is alleen aan te bevelen als de partner met het laagste inkomen voldoende overhoudt voor zijn of haar persoonlijke uitgaven.

*Een vaste bijdrage
Wanneer uw partner bij u intrekt, kunt u afspreken dat hij of zij een vaste bijdrage betaalt, kostgeld dus. Dat is bijvoorbeeld een optie als u een eigen huis of inwonende kinderen hebt, of wanneer één van jullie hoge lasten heeft waardoor een verdeling niet redelijk is. Een vaste bijdrage is ook handig als u op proef gaat samenwonen.

 

Afspraken op papier


Het is slim om afspraken op papier vast te leggen, in een samenlevingscontract. Hierin kunt u onder andere afspreken hoe u de kosten verdeelt en vastleggen welk bedrag beide partners als spaargeld hebben ingebracht. Bel voor meer informatie de Notaristelefoon: 0900-346 93 93 (€ 0,80 per minuut).

 

Bron: Nibud website

• Heeft u problemen om uw inkomsten en uitgaven in balans te krijgen en dreigt u tekort te komen? Wacht niet tot het te laat is! - Neem contact op of maak een afspraak. Een goed gesprek kan helpen!    
Powered by: WebBuro WebBuro